Podpořte své zdraví přirozenými potravinami
Olivový olej ve studené kuchyni
Olivový olej patří k nejzdravějším rostlinným olejům, které známe. Obsahuje zejména velmi mnoho cenných antioxidantů, s nimiž organismus úspěšně likviduje zárodky chorob a zejména volné kyslíkové radikály, které svou oxidací způsobují předčasné stárnutí. Olivový olej také obsahuje zdravé tuky. Tuk je přirozenou součástí stravy, potřebujeme jej pro vstřebávání některých vitamínů, např. vitamínu A, a rozhodně neplatí, že tuk rovná se obezita, ta se týká hlavně jednoduchých sacharidů, zejména bílé mouky a bílého cukru obsaženého v cukrovinkách a různých pochutinách, dochucovadlech nebo ve fastfoodu či slazených nápojích.
Saláty – olivový olej Olivum.cz vynikne svými pozitivními vlastnostmi hlavně ve studené kuchyni, tam jej můžeme využít pro zeleninové saláty do zálivky. Je navíc velmi chutný, takže obohatí váš jídelníček spolu s bazalkou, oregánem, rajčaty, paprikou či okurkou. A opět připomínáme, že zásadní je používat pouze olej lisovaný za studena a nerafinovaný.
Pomazánky – tento druh oleje je ideální do pomazánek, zejména luštěninových. Je skvělou volbou do pomazánek z cizrny, čočky a fazolí.
Dresinky – spolu se zálivkou do zeleninových salátů lze olivové oleje využít i pro přípravu dresinků, tedy dochucovadel, která obsahují kromě oleje, případně octa, také jogurt, majonézu nebo kysanou smetanu.
Naklíčená semena
Chcete-li své zdraví ještě o něco vylepšit, zařaďte k zeleninovým salátům a bezmasým pomazánkám s celozrnným pečivem i rostlinné klíčky. Třeba takový naklíčený hrášek nebo fazolky mungo či rukola, jsou to skutečné poklady, nabité energií a živinami a rozhodně nemůžete šlápnout vedle, pokud si je dopřejete každý den. Stačí jen jedna či dvě polévkové lžíce a uvidíte, jak se vám vylepší váš den, zejména v souvislosti s imunitním systémem a nervovou soustavou.